Na Osnovni šoli Ivana Groharja je v torek 21.11.2023 ob slavnostni otvoritvi zaživel didaktični kotiček-galerija Pod Homanovo lipo, ki je nastal v okviru projekta Šola prenove za nove generacije, podprtega iz strani Norveškega mehanizma ter Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Prvi obiskovalci galerije Pod Homanovo lipo so bili učenci šole, ki so na licu mesta potovali v del škofjeloškega mestnega jedra in doživeli kotiček kot prostor, za druženje in izobraževanje o kulturni dediščini na prijeten in zanimiv način.

Pust šolski hodnik je dobil novo podobo in novo vsebino namenjeno spoznavanju kulturne dediščine lokalnega prostora, kjer bodo lahko učenci in učenke, pa tudi ostali obiskovalci in obiskovalke šole, s pomočjo prizadevnih učiteljev in učiteljic spoznavali, da je kulturna dediščina lahko zanimiva, ustvarjalna in tudi brezčasna.

Galerija je nastala ob trudu profesorice likovne umetnosti Petre Primc Marko iz Osnovne šole Ivana Groharja in Neže Gubanc z ekipo iz Srednje šole za lesarstvo (ŠCŠL) ob podpori projektnih partnerjev iz Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Občine Škofja Loka in Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Duh in namen kotička je povzela profesorica Petra Primc Marko.

» Želela sem poustvariti prostor, ki bi združeval ljudi in kulturno dediščino na prijeten način, kot da se sprehajaš čez mesto, pogledaš v izložbo, se družiš in hkrati izobražuješ. Prostor kjer bi lahko učenci tudi sami prispevali in se izobraževali in izobraževali druge.Najlažje je črpati iz okolja, zato smo prenesli markantni del starega mestnega jedra v šolo. Steber je postal lipa, Homanovo hišo predstavljajo razstavni kvadri, foto tapeta pa je nabor arhitekturnih elementov in stavb Škofje Loke.Panoji so kot hiše, kamor lahko obesimo likovna dela učencev, tam je tudi tabla in pano, ki nudi več možnosti kot so igre, risanje z vrvjo in police za knjige. Didaktični kotiček je lahko učilnica, lahko je galerija, lahko je prijeten prostor druženja. Vizija kotička je, da združuje in povezuje različne ustanove, šole, zavode, učitelje in strokovnjake na področju kulturne dediščine. Morda bodo prav učenci, ki so znanja kulturne dediščine pridobili v šoli to znanje negovali, se dodatno usposabljali imeli interes in morda nekoč sami prenašali znanje na nove generacije v galeriji Pod Homanovo lipo.«

Vodja projekta Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinski mest Slovenije, vodilnega partnerja projekta, se je ob tej priložnosti zahvalila ravnatelju Marku Primožiču in ekipi Osnovne šole Ivana Groharja s profesorico likovne umetnosti Petro Primc Marko, koordinatorko projekta Šola prenove za nove generacije, na čelu za aktivno sodelovanje in izrazila veselje, da se kulturna dediščina na zabaven in zanimiv način povezuje z otroki že zgodaj, saj le tako lahko krepijo svoj odnos do nje.

Ob otvoritvi so si učenci in povabljeni ogledali kolaž fotografij arhitekturnih elementov starega mestnega jedra. Kolaž je rezultat skupnega dela učiteljic in učencev pri likovni umetnosti 7.razreda. Poleg fototapete je bila zvezda kotička prva razstava na temo tlaka in skrila. Navzoči so se sprehodili mimo vzorcev tlaka, ki so jih pod strokovnim vodstvom izdelali učenci pri izbirnem predmetu likovnega snovanja. Le korak naprej so bili razstavljeni na ogled izdelki iz skrila, ki se skozi preteklost do današnjega časa uporablja za kritino. Izdelki so nastali na delavnici, kjer so se učenci učili stare obrti obdelave skrila. V duhu kulturne dediščine je galerija zadihala kot prostor za druženje ob petju ljudskih pesmi ter sladkanju z domačimi piškoti.